VÄLKOMMEN TILL DEN SVENSKA SIDAN!

http://www.youtube.com/watch?v=sEWlSFripyY&feature=related

          

31 januari fick de svenska eleverna besök av Slam poeten Solja Krapu.

Solja är född i Finland men har bott i Sverige i över 30 år, hon är konstnär, författare, lärare och framför allt poet. Hennes dikter handlar om vardagliga ting och ordglädjen är stor. Att lyssna på dikter ”live” är en annorlunda och trevlig upplevelse. När man lär sig språk och utvecklar språk är dikten ett utmärkt hjälpmedel. Både att höra andras och att göra egna. En tio-årig pojke förklarade begreppet dikt så här: ”En dikt är en text som är liten utanpå men stor inuti.”

Länk till Soljas hemsida; http://soljakrapu.se/sk/kontakt.html 

Mario Vargas Llosa i Rinkebyskolan

Varje år inbjuds nobelpristagaren i litteratur till Rinkebyskolan i Stockholm. Det är en kulturellt blandad skola med elever från nästan hela världen.  Eleverna har under hela hösten arbetat med Nobel och nobelpristagarna och höjdpunkten är så besöket av litteraturpristagaren!

Skolforum 2010

I samband med höstlovet anordnas varje år Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm. Det är en gigantisk mötesplats för allt och alla som har med skolan att göra. Det är dels föreläsningar om skolutveckling, seminarier och workshops, dels företag  som visar nytt material, exempelvis böcker, möbler, teknisk utrustning, och allt annat du kan tänka dig man använder inom skolans värld. Här är länken till Skolforum

Jag besökte Skolforum nu i början av november och tänkte dela med mig av några  axplock därfrån.

Genrepedagogik , som jag hörde om på  Ämnestorget för Språk-, läs- och skrivutveckling, är ett nytt sätt att arbeta parallellt med språkutveckling och ämneskunskaper, främst med elever med svenska som andra språk men det borde passa bra för svensktalande elever också.
Lärare och elever arbetar i en bestämd ordning med att samla kunskap, beskriva och förklara förlopp och processer. De skapar en gemensam vokabulär som gör det möjligt att diskutera språk och texter. De sex olika text-genrerna man arbetar med är argumenterande text, förklarande text, beskrivande text, narrativ text, återgivande text och instruerande text.

Här kan du läsa mer och se klipp på exempel.

Knutbyskolan ligger i Rinkeby utanför Stockholm. Det är ett ganska slitet och trångbott område. Av skolans 380 elever har tre svenska som modersmål. Många i området kommer från kulturer där synen på undervisning är mycket auktoritär. De tydliga ramarna i genrepedagogiken gör att föräldrarna kan förstå och samtycka arbetssättet. Bibliotekarien har en nyckelroll i skolan. Det finns böcker på de språk barnen talar. Det är också viktigt att barnen deltar aktivt i kulturlivet i området. Metoden man arbetar efter kommer från South Australia och bygger på Hallidays funktionella grammatik. Lärarna som tidigare var ganska uppgivna är nu positiva och har bra verktyg i sina händer för att hjälpa eleverna utveckla språk och kunskap.     Knutbyskolan

 En annan intressant föreläsare hette Erica Löfgren. (Hon fick priset Guldäpplet förra året)
Hon är läs- och skriv-utvecklare och arbetar med att låta eleverna skriva sig till läsning, insiprerad av Trageton. Datorn är ett oumbärligt redskap i klassrummet! Erica pratade även om hur man kan planera miljön i klassrummet för att arbetet ska fungera smidigt. Här kan du se hennes fina blog.

Ett annat aktuellt ämne är att nästa år träder en ny Läroplan i kraft i Sveriges skolor. Bland annat kommer betygs-systemet att förändras och få fler steg, och gymnasiet kommer att bli mer uppdelat i yrkesprogram och högskole-förberedande program.

                                                                                                                                              Erika

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.